Herinneringen op de kaart

Tegenwoordig is de faculteit Diergeneeskunde te vinden in de Uithof met diverse kantoorgebouwen, universiteitsklinieken en onderwijsgebouwen. Dat was uiteraard niet altijd zo. Tot de verhuizing in 1967 t/m 1988 werd er nog in het centrum van Utrecht veterinair onderwijs gegeven.

Terug in 1821, toen de Veeartsenijkundige school opende op het landgoed ‘Gildestein’, stond de school aan de rand van de stad omgeven door weilanden (eigenlijk te vergelijken met de situatie nu in de Uithof). Maar zoals de school zich ontwikkelde tot universitaire faculteit, ontwikkelde ook de stad. De stad groeide en het terrein werd aan alle kanten omsloten.

Op het oude terrein van de opleiding aan de Biltstraat in Utrecht is nog veel te zien van vroeger. Veel van oude faculteitsgebouwen vinden vandaag de dag nieuwe bestemming als woning of kantoorgebouw. Zo zijn de paardenstallen inmiddels verbouwd tot woningen, is er een theater in de oude manege en kan men dineren in de voormalige hondenstallen bij Goesting.

De beroemde beuk van Diergeneeskunde

Wat er niet meer is te zien, is bijvoorbeeld de ‘beroemde beuk’. Deze boom staat symbool voor de ontwikkeling van het terrein. De boom stamt uit de tijd dat Gildestein nog de directeurswoning was van de naastgelegen katoenspinnerij, die later het eerste woon- en onderwijsgebouw werd van de ‘s Rijks Veeartsenijschool (1821) – de latere opleiding diergeneeskunde. Ook deze gebouwen zijn nog altijd te zien op het terrein.

Terwijl de ’s Rijksveeartsenijschool zich ontwikkelde tot de zesde faculteit van de Universiteit Utrecht, veranderde het terrein rond de boom. De grote tuin rond Gildestein werd steeds kleiner, er kwamen proefdierverblijven, stallen en andere hulpgebouwen. In de honderd jaar die daarop volgden, verdriedubbelde het terrein in omvang terwijl het langzamerhand ook steeds meer werd omgeven door de groeiende stad.
In het midden van de vorige eeuw sierde de beuk de fietsenstalling van de faculteit. Ook verscheen in 1957 een houten gebouw achter Gildestein voor de vakgroep bacteriologie. De gasleiding die daarvoor werd aangelegd bleek het einde voor de beuk te betekenen. Ontsnappend gas heeft over tijd de wortels aangetast en de bijkomende schimmelinfectie bezegelde in 1970 het lot van deze boom.
Ondertussen was het ook in deze periode dat de verhuizing van de faculteit naar de Uithof werd ingezet. Het verdwijnen van de boom luidde dan ook symbolisch het begin van het einde van Diergeneeskunde in de Biltstraat in.

Historie op de kaart

Net zoals de boom zijn er veel locaties verdwenen. Om de (nog) zichtbare en onzichtbare locaties te verzamelen heb ik namens Museum Diergeneeskunde een digitale landkaart in Google Maps ontwikkeld. In eerste instantie begon ik deze kaart voor mezelf  als hulpmiddel bij het registreren van de historische fotocollectie. Ik ging op zoek naar beschreven foto’s in de collectie en plaatste deze op de juiste locatie. Op deze manier heb ik een goed beeld gekregen van het oude veeartsenijkundig terrein. Vervolgens is het de taak om de onbeschreven foto’s in de collectie te vergelijken met de foto’s op de kaart zodat ik kan achterhalen waar (en soms zelfs wanneer) een foto is gemaakt.

Aan de hand van oude foto’s worden herinneringen van het veterinaire terrein rond de Biltstraat letterlijk op de kaart gezet door een historische laag in Google Maps.

Zelf een kijkje nemen?  Klik hier om de kaart de openen in Google Maps.


Geïnteresseerd in veterinaire geschiedenis? Kijk dan ook eens op de website van de Numan Stichting!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s